Esther Freixa i Ràfols
El 2005 es gradua en art dramàtic a l’Institut del Teatre de Barcelona. Entre 2006 i 2009 es continua formant a Catalunya i Berlin amb diversos artistes i companyies com Kari Margolis, The South Wing, René Baker, Omnibus, Mal Pelo, Steve Paxton, Lisa Nelson, KiM (Kosmos in Movement). Entre el 2010 i el 2012 entrena regularment Body Weather amb Andrés Corchero-Rosa Muñoz i Biovoz amb Víctor Turull, amb qui aprofunditza al 2015 en el treball sobre ‘El cos de la veu’. Paral·lelament, des del 2005 practica ioga, meditació i cant vèdic, i des del 2012 viatja al sud de l’Índia per aprendre l’art marcial Kalaripayattu amb Hindustan Kalari Sangam i Kalarigram.
Col·labora com a intèrpret amb Jill Greenhalgh, La Fura dels Baus, Dulce Compañía, Meg Stuart, Roger Sala Reyner, La Reial i Diana Gadish, mostrant el treball a Anglaterra, Berlin, Amsterdam, Espanya i Catalunya.
Des del 2007 col·labora amb l’actor, investigador i director Toni Cots participant entre 2011 i 2015 al laboratori Memòria residual i pràctiques col·laboratives. Amb ell crea els solos Medea (a la carta) presentat des del 2009 amb 144 funcions a Espanya, Mèxic, Líban, Venezuela, Itàlia, Alemanya i Argentina; i 30 anys, un acte poètic de resistència presentat en el seu procés al públic a Mèxic i Catalunya des del 2014 i estrenat el 2017 i presentat fins al moment.
Alhora fa acompanyament artístic a diverses creadores escèniques com Núria Guiu i Estitxu Arroyo, entre d’altres. Imparteix classes, tallers i cursos diversos, i aplica la seva recerca de forma individual en funció de les necessitats de cada persona. Des del 2016 col·labora amb la coach Lourdes Gironès i el seu projecte Transformarte dissenyant sessions de cos i veu per integrar els aprenentatges impartits.
Del 2006 al 2010 és membre de La Bombeta, un punt de trobada, creació i exhibició de projectes artístics i culturals. Del 2008 al 2010 co-dirigeix i gestiona La Serradora, un espai municipal dedicat a la creació i recerca de les arts escèniques i del moviment. Des del 2011 és membre fundadora de CRA’P, pràctiques de creació i recerca artística. Tots aquests espais amb seu a Mollet del Vallès (Barcelona), la seva ciutat natal.
Toni Cots
És investigador, actor, creador i director d’arts escèniques.
És membre fundador de Cra’p – pràctiques de creació i recerca artística (http://www.cra-p.org/).
Entre 1975 i 1985 és actor i membre de l’Odin Teatret, de Dinamarca i de la I.S.T.A. (Escola Internacional d’Antropologia Teatral). Contemporàniament estudia i practica teatre, dansa i arts marcials en diferents països d’Àsia: Índia, Bali i Japó.
Entre 1994 i 2002, coordina, crea i/o dirigeix a Dinamarca i a Escandinàvia projectes culturals internacionals relacionats amb l’emigració i l’exili en diferents països.
Entre 2001 i 2010 és codirector artístic i coordinador del centre de creació ‘L’animal a l’esquena’ (http://www.lanimal.org), Celrà, Girona, (Espanya). Ha estat impulsor i director del ‘Master in Contemporary Arts Practice & Dissemination – MACAPD’ del 2007 al 2010 amb la Universitat de Girona i altres institucions d’Eslovènia i Anglaterra.
El 2017, comencen les presentacions públiques d’una nova creació, ’30 anys – Un acte poètic de resistència’ (https://www.treintaños.org/ca/), interpretada per Esther Freixa i basada en els relats i textos poètics d’Ingeborg Bachmann.
Entre 2015 i 2018 coordina, en el si de la Fundació Interarts, el projecte de cultura i desenvolupament ‘SouthMed CV’ (www.smedcv.net) en set països del sud de la Mediterrània; i el projecto LAIC (Cultura i Arts en suport de la cohesió social a les ciutats d’Amèrica Llatina) (http://www.fomecc.org/laic-noticias ), tots dos finançats amb fons per al desenvolupament de la Unió Europea.
És editor del llibre Loving Effects, editorial Quodlibet, octubre 2011, vinculat al projecte euromediterrani ‘Miniatures’, (http://www.cra-p.org/?page_id=336).
Editor del llibre Mahattat, publicat abril 2018 dins el marc del projecte SouthMed CV (http://www.smedcv.net/publications/).
Entre 1997 i 2019 és membre del consell editorial de la revista Performance Research (Routledge, UK).
Ha treballat i impartit cursos i tallers a Dinamarca, Espanya, França, Itàlia, Eslovènia, Veneçuela, Colòmbia, Perú, Equador, Brasil, Xile, Mèxic, Líban, Egipte, Tunísia, entre d’altres.